ni nama nya vadey
VADEY...@...MAGELEK
1. Rendam kacang dal pada malam hari. Biar die lembut sbb esok pagi kita nak lenyekkan die.
2. Pagi nya..kita lenyek kacang dal dengan lesung besar...kalau takde lesung besar...lesung biasa pon buleh.. atau ape2 cara pon asalkan kacang dal tu leh hancur...
ni le rupe lesung besar tu...
tangan akak yang menggelek lesung tu..hehhehe
pastu semua buleh la pakat amik gambo...hehehheheh
tira pon amik port..
ai mestilah kan...
satu keluarga semua menghadap benda alah ni...masa ni CekRos je yang sedang nyenyak tidur.hehhe
3. Selepas tu boleh lah di gaul2 lagi dengan tangan (tradisi india).. ditambah garam, ladang kering, pak aji, ketumbar dan jintan...semua serba sedikit je yer...jangan di lupa daun kari...
tu diaaa.....
4. Mesti korang tanya kenapa ade daun sireh tu kan. Begini ceritanya...alah..biar gambo lah yang ceritakan...
di tepek2 kat daun sirih...bentukkan semahu2 nya
5.. Goreng lah....
Last...dah buleh makan...
Sedap di makan panas2. Selalu kalau beli tu ada keras sikit,,,maybe di campur dengan tepung bagi menghadkan kos. Kalau original kacang dal...memang lembut dan SODAPPPPP...!!!
Abis dah....!!!